PuP

BAZAART se zahvaljuje brojnim vaspitačima, nastavnicima i umetnicima koji su prijavili predstave za učešće u ovogodišnjoj reviji kreativnog dramskog stvaralaštva dece i mladih Pozorište u parkuS obzirom na ograničeno vreme trajanja manifestacije i potrebu da se obrati svim uzrasnim grupama dečje publike, komisija je s velikim žaljenjem morala da izvrši selekciju pristiglih prijava. Selekcija nipošto ne govori o kvalitetu predstava i kreativnog rada nastavnika i dece, već se rukovodi specifičnim kriterijumima i potrebom za celovitim programom Pozorišta u parku

Za učešće u ovogodišnjoj manifestaciji pozvani su:

Ustanova/organizacija Mesto Naziv predstave
OŠ “Sveti Sava” Čitluk, Kruševac Niz zečiju rupu
CEKOM Zrenjanin Priča o Maksimu
POD Teatar Beograd Vesti iz nesvesti
OŠ “Dušan Vukasović Diogen” Bečmen Problem jednog vuka
DU “Dečija radost” Irig Tvrdoglavo slonče
DU “Dečija radost” Irig Priča o razmaženom mišu
Prvi koraci, dramska škola Beograd Džungla
OŠ “Vuk Karadžić” Pečenjevce, Leskovac Dobro drvo, pozorište senki
Dom kulture Prijepolje i OŠ “Milosav Stiković” Kolovrat, Prijepolje Mečkino dete
Klub studenata pedagogije i Bazaart Beograd Brod želja
Rade Obradović Beograd Metamorfoza

Nadamo se da se svi vidimo 17. juna na Tašmajdanskom parku i pozivamo sve zainteresovane da se prijave i sledeće godine.

subota 17. jun od 17.00 do 21.30
Beograd
Šah klub u Tašmajdanskom parku

Pozorište u parku je revija dramskog stvaralaštva dece i mladih, koja okuplja predstave nastale kroz kreativnu participaciju dece i mladih iz čitave Srbije, regiona i drugih zemalja.

Pozorište u parku nije obično pozorište. Nema salu i binu, dekor i reflektore, sedišta i ulaznice. Pozorište u parku otvoreno je za svu decu, roditelje i građane.
Pozorištu u parku učestvuju deca, a ne glumci. Predstave se ne prikazuju, već se igraju. Publika ne mora da miruje i ćuti. Pozorište u parku je svetkovina igre, mašte i kreativnosti dece i mladih u pozorištu.

Ako ste u dramskoj ili pozorišnoj grupi razvili zaigranu predstavu, prijavite se i učestvujte!  

PROPOZICIJE  i prijavni formular možete naći OVDE

Prijavljivanje će trajati do utorka, 6. juna u ponoć

U Č E S T V U J T E !!! 

slika17. i 18. decembra (vikend) u Teaching Academy,
Šumatovačka 45 na Vračaru, održaće se seminar

813:  Od dramske radionice do školske predstave – vodič kroz kreativni dramski proces (K3) u organizaciji umetničkog udruženja BAZAART.

Cilj seminara je da osposobi nastavnike da vode dramske aktivnosti u školi i kreiraju kvalitetne školske predstave. Kroz dramske aktivnosti, takođe, možemo da zainteresujemo i uključimo širi krug učenika u aktivno, stvaralačko i individualizovano učenje koje razvija pozitivnu, toničnu kulturu škole.

Tema je kreativni dramski proces – stvaralački pristup gde predstava postepeno nastaje od materijala koji sami učenici predlažu (nisu im nametnuti), kroz improvizacije. Uloga nastavnika je da podstiče učenike i vodi razvoj dramskih sadržaja, a, paralelno s tim, da dramski materijal koji nastaje na radionicama dramaturški i režijski uobličava do celine koja se može izvesti pred publikom.

Prijavljivanje se vrši preko ovog LINKA.

 

BAZAART ima zadovolјstvo da vas pozove na

SUSRET SA STRUČNJACIMA I PRAKTIČARIMA
koji se bave dramom i pozorištem u obrazovanju

ZAJEDNIŠTVO – metod pozorišta u obrazovanju za
osnaživanje dece i mladih protiv vršnjačkog nasilja

CEDEUM i Hleb teatar

u ČETVRTAK, 15. decembra, sa početkom u 19.15 časova,

u Kući ljudskih prava, Kneza Miloša 4, biblioteka u prizemlju 

 togetherness logo 04

Kroz aktivno učešće u radionici, saznaćemo kako se primenjuje metodologija Pozorišta u obrazovanju (TIE – Theatre in Education) kao delotvoran pristup osetljivim temama – u ovom slučaju, temi vršnjačkog nasilja. Cilj je da se vršnjačkom nasilju pristupi holistički, kao problemu celokupne odeljenjske zajednice koja treba da se angažuje u njegovom rešavanju.

Program Susreta možete preuzeti OVDE.

Učešće u radionici je besplatno. Skup nije akreditovan. Nastavnici dobijaju sertifikat BAZAART-a o učešću u radionici, za lični portfolio. 

Dobrodošli! 

togetherness footer

 

Centar za dramu u edikaciji i umetnosti - DECEUM vas poziva da se prijavite za učešće na
3. MATER TERRA - pozorišni Festival dece i mladih iz oblasti ekologije i ekologije duše
20-27.novembra 2016.

MaterTerrailustracija 2015

Nastupi grupa će se održati 20.novembra 2016. godine u Teatru Levo AKUD Lola, Resavska 11

27. novembra na Svetski Dan asocijacije IDEA (International Drama/Theatre in Education Organization), čiji je CEDEUM nacionalni centar, održaće se okrugli sto sa temom "Dramske tehnike i metodologije u radu sa decom i mladima-razmena iskustava", kao i dodela priznanja Festivala Mater Terra.

Predstave dece i mladih osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta treba da imaju za temu ekologiju i ekologiju duše.

“ Ekologija duše” je nova kovanica  koja za nas podrazumeva  zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost i prihvatanje drugog i drugačijeg, razvijanje empatije i aktiviranje solidarnosti i podrške.

Prijave za Festival se primaju do 9.novembra na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  Grupe će imati priliku da obave tehničku i scensku probu u periodu od 14. do 18.novembra u Teatru Levo po dogovoru.Sam Festival će se odigrati u nedelju 20. novembra. Po broju prijavljenih grupa napravićemo satnicu Festivala.

Saradnici u organizaciji festivala su Teatar Levo i Udruženje Umetnička Utopija.

Izvor: Bitef.rs

Sa zadovoljstvom najavljujemo 17. po redu Bitef Polifoniju koja će trajati od 28. septembra do 1. oktobra. Bitef Polifonija je posvećena novim pozorišnim tendencijama koje mogu da se otkriju i prate u inovativnim, procesnim i participativnim projektima pozorišnih umetnika i drugih stvaralaca u radu s mladima, kako u kontekstu savremenog stvaralaštva i umetnosti, tako i u drugim kontekstima kao što su obrazovanje, aktivizam i kultura zajedništva.

Ovde možete preuzeti ovogodišnji program.

 

Antigona

Centar za umetnička istraživanja ApsArt poziva vas na tri besplatne dramske procesne radionice sa temom U potrazi za Antigonom, od 1. do 3. juna u prostorijama organizacije - Narodnih Heroja 30, II sprat na Novom Beogradu. Radionice su deo putujućeg projekta Looking for Antigone: re-writing the ancient tragedy across seven countries koji pored Srbije uključuje i Grčku, Makedoniju, Kipar, Francusku, BiH i Severnu Irsku.

Radionice vodi švajcarska umetnica Ana Rosman-Kis. Rezultati/ideje/rešenja sa svih radionica biće integrisane u konačnu predstavu koja će se izvoditi u Ženevi. Preporučeni uzrast učesnika je od 15 do 30 godina, a prethodna znanja i iskustva u pozorištu nisu neophodna.

Radionica se vodi na engleskom jeziku.

Detaljne informacije o radionici, kao i biografija voditeljke nalaze se u pozivu koji možete preuzeti ovde.

Prijave šaljite na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Baner konferencijaBAZAART i partneri: Dečji kulturni centar Beograda, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Malo pozorište „Duško Radović" i Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM najavljuju drugu nacionalnu Konferenciju

DRAMSKO OBRAZOVANJE I SAMOOBRAZOVANJE -
Kako do dramskih pedagoških kompetencija

koja će se održati od 18. do 20. juna 2016. godine u Beogradu (Tašmajdanski park, Dečji kulturni centar Beograda i Malo pozorište „Duško Radović").

Tema ovogodišnjeg skupa su mogućnosti za obrazovanje dramskih pedagoga tj. unapređenje kompetencija nastavnika (vaspitača, učitelja...) i umetnika za stručno i odgovorno vođenje dramskog pedagoškog rada.

Ako Vas ova tema interesuje i želite bolje da razumete šta je to dramska pedagogija, pročitajte izvrstan članak Što sve može drama? dr Vlade Krušića.

Istraživanja pokazuju da se mali broj prosvetnih radnika tokom inicijalnog obrazovanja upoznaje s mogućnostima dramskog rada (18%). U najboljem položaju su vaspitači (98%), pa učitelji (35%), dok se predmetni nastavnici sporadično sreću s dramom i pozorištem, u okviru metodike pojedinih predmeta (otpr. 11%, jer nema standarda među fakultetima). Pedagozi i psiholozi stiču takva saznanja od upućenih profesora i kroz seminare koje drže spoljni saradnici. Pritom, prosvetni radnici koji rade kraće od 5 godina spadaju među najneobučenije za dramski rad (Đorđević, 2014).
Dramski umetnici, pak, tokom studija se uopšte ne sreću ni sa pojmom, ni sa sadržajem dramske pedagogije, tako da u skoro 100% slučajeva ne znaju ni šta se pod tim terminom podrazumeva (šta obuhvata dramski pedagoški rad; zašto je potreban; s kim, kako, gde i kada se sprovodi itd).

Nastavnici i vaspitači do dramskih pedagoških kompetencija najčešće dolaze kroz seminare za stručno usavršavanje (približno 50% dramskih kompetencija u srpskoj prosveti stečeno je na taj način). Dramski umetnici takođe se obrazuju putem edukativnih seminara i radionica, ili, ređe, na studijskim putovanjima. Neformalno obrazovanje za sada je jedini način da se nastavnici i umetnici obuče za dramski pedagoški rad, jer u Srbiji još uvek ne postoji studijski program dramske pedagogije na bilo kom nivou (osnovne, master, specijalističke studije...).

Zato se u našem susedstvu i drugim zemljama ubrzano otvaraju takve studije. Svoja iskustva će na Konferenciji preneti kolege iz Zagreba (Poslijediplomski specijalistički studij Dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu), Poljske (kurs Pozorišne pedagogije na Univerzitetu u Varšavi), Velike Britanije (pregled više studijskih programa) i drugih zemalja sveta (referat sa skupova Međunarodne asocijacije za dramu i obrazovanje IDEA).

Konferencija poziva prosvetne radnike, umetnike i sve druge koji razvijaju dramske metode i kreativnost u formalnom i neformalnom obrazovanju i vaspitanju prvenstveno dece i mladih, ali i odraslih, da se upoznaju s mogućnostima za unapređenje dramskih pedagoških kompetencija. Akcenat je, s jedne strane, na mogućnostima formalnog – akademskog obrazovanja, a s druge, na horizontalnom povezivanju nastavnika i umetnika (npr. kroz seminare stručnog usavršavanja, ugledne časove, razmenu znanja i iskustava itd).

Svi koji žele da na Konferenciji predstave svoj rad – metode, ideje i projekte ili predstave – mogu to učiniti putem PRIJAVE do 29. maja u ponoć.

Iako je program još uvek u procesu uobličenja, može se pogledati i radna verzija AGENDE. Prijavljivanje za učešće u Konferenciji biće otvoreno od 1. juna.

Konferencija je akreditovana kao stručni skup kod Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja ZUOV i nosi 2 boda.
Konferenciju sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

GeneratorStanica Servis za savremeni ples ovih dana završava prvu fazu rada na projektu Generator koji je razvijan kao saradnička platforma u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji tokom prethodne dve godine.

Dva tima koreografa i reditelja u saradnji sa psiholozima, pedagozima i drugim saradnicima napisala su i priredila izuzetno dragocen materijal za onime koji rade sa malom decom - priručnike Kako upoznati decu sa pozorištem i pozorište sa decom i Vežbanku za pokret i ples.

U četvrtak, 24. decembra u 18 časova u Kulturnom centru Magacin (Kraljevića Marka 4, Beograd) predstaviće obe knjige i govoriti o njihovoj primeni u praksi. Gosti će biti neki od autora i saradnika, a knjige će oni koji se pridruže na razgovoru moći da dobiju besplatno.

Za više informacija o projektu, preuzmite pun poziv na ovom linku, posetite blog Generatora ili kontaktirajte menadžerku programa na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Profili

.............................................

Kalendar događaja

July 2017
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

ŠALJEMO NA VAŠ E-MAIL
NAJNOVIJE VESTI!

ČAS